Nyår på Zanzibar

En liten ö bara ett litet hopp från Tanzania och Daar Es Salam. Vi flög via Doha med Qatar direkt till Zanzibar, detta efter att Emirates ställt in vårt flyg 24 timmar innan avgång. Det blev ett stresspåslag där ett tag. Först kom godkänt PCR-test, sen 15 minuter senare kom mail om inställt flyg. Men dagen efter tog vi den goda ölen till lunch som sig bör när man kommer till Köpenhamns flygplats och är ute i god tid! En semester som framförallt min man längtat efter, tror jag.

Vi bodde på östra sidan i lilla Jambiani som vi hyrde av en svensk familj. (Villa Sunshine Zanzibar) Finns på AirBnB. Katrin finns också i Malmö om någon vill ha kontakt så hör av er till mig. Vi bodde nära lokalbefolkningen, enorm ebb i havet som vi kunde följa med en app hur den förändrade sig över tid, god mat och fantastiska människor. Väldigt varmt över 30 varje dag och ännu varmare i havet. Men vi skulle bara vila och njuta så ”hakuna matata” och Pole-Pole blev dagens mantra.

Kitesurfing i de kraftiga vindarna när vattnet kom tillbaka var stort.

En sväng till de mer turistiga delarna av Zanzibar fick det bli. Här en vacker masai utanför The Rock.

Stone Town – utsikt från hotellet.

När vi tröttnade lite på lugnet och det ändå snart var dags att åka hem bokade vi 2 nätter i Stone Town, där vi fick tips om en bra guide av min förra guide Andreas från Rosabussarna som så klart hade stenkoll på just Stone Town.
Vi fick nästan en heldag med Mr Sulum som bott i Stone Town över 20 år. Kryddmarknad, kött och fågelmarknad, grönsaker och många fina historiska byggnader. Mycket att läsa som denna stad som är med i Unescos Världsarvslista sedan 2000.
Slavmuseet var ett måste – trots tung historia.

Konstverket utanför museet av den svenska konstnären Clara Sörnäs, med de äkta halskejdorna från fängelsehålan.

https://www.clarasornas.se/gallery-1

Ja då var det dags för hemfärd efter några lite mer hektiska dagar i Stone Town. Jag tycker staden är värd ett besök på vägen hem. Mycket att se och läsa om. Den västra sidan är den mer turistiga sidan, där är det högvatten på dagarna till skillnad från där vi var. Men där är också mer turister under normala tider. Lite mer lyx och flärd kanske, vi gillar att bo mer spartanskt gärna nära lokalbefolkningen och absolut inte All Inclusive. Har man 14 dagar så är nog tipset 3 olika platser för att få se alla fina delar av Zanzibar, (östra, nordvästra och Stone Town). En katamaran över till Daar Es Salam tar 1,5-2 timmar. En kombination med Safari i Tanzania är så klart det bästa, eller en tur upp på Kilimanjaro och sen sol o bad på Zanzibar.