Resor är min hobby!

Nyår på Zanzibar

En liten ö bara ett litet hopp från Tanzania och Daar Es Salam. Vi flög via Doha med Qatar direkt till Zanzibar, detta efter att Emirates ställt in vårt flyg 24 timmar innan avgång. Det blev ett stresspåslag där ett tag. Först kom godkänt PCR-test, sen 15 minuter senare kom mail om inställt flyg. Men dagen efter tog vi den goda ölen till lunch som sig bör när man kommer till Köpenhamns flygplats och är ute i god tid! En semester som framförallt min man längtat efter, tror jag.

Vi bodde på östra sidan i lilla Jambiani som vi hyrde av en svensk familj. (Villa Sunshine Zanzibar) Finns på AirBnB. Katrin finns också i Malmö om någon vill ha kontakt så hör av er till mig. Vi bodde nära lokalbefolkningen, enorm ebb i havet som vi kunde följa med en app hur den förändrade sig över tid, god mat och fantastiska människor. Väldigt varmt över 30 varje dag och ännu varmare i havet. Men vi skulle bara vila och njuta så ”hakuna matata” och Pole-Pole blev dagens mantra.

Kitesurfing i de kraftiga vindarna när vattnet kom tillbaka var stort.

En sväng till de mer turistiga delarna av Zanzibar fick det bli. Här en vacker masai utanför The Rock.

Stone Town – utsikt från hotellet.

När vi tröttnade lite på lugnet och det ändå snart var dags att åka hem bokade vi 2 nätter i Stone Town, där vi fick tips om en bra guide av min förra guide Andreas från Rosabussarna som så klart hade stenkoll på just Stone Town.
Vi fick nästan en heldag med Mr Sulum som bott i Stone Town över 20 år. Kryddmarknad, kött och fågelmarknad, grönsaker och många fina historiska byggnader. Mycket att läsa som denna stad som är med i Unescos Världsarvslista sedan 2000.
Slavmuseet var ett måste – trots tung historia.

Konstverket utanför museet av den svenska konstnären Clara Sörnäs, med de äkta halskejdorna från fängelsehålan.

https://www.clarasornas.se/gallery-1

Ja då var det dags för hemfärd efter några lite mer hektiska dagar i Stone Town. Jag tycker staden är värd ett besök på vägen hem. Mycket att se och läsa om. Den västra sidan är den mer turistiga sidan, där är det högvatten på dagarna till skillnad från där vi var. Men där är också mer turister under normala tider. Lite mer lyx och flärd kanske, vi gillar att bo mer spartanskt gärna nära lokalbefolkningen och absolut inte All Inclusive. Har man 14 dagar så är nog tipset 3 olika platser för att få se alla fina delar av Zanzibar, (östra, nordvästra och Stone Town). En katamaran över till Daar Es Salam tar 1,5-2 timmar. En kombination med Safari i Tanzania är så klart det bästa, eller en tur upp på Kilimanjaro och sen sol o bad på Zanzibar.

2021 – Rosa Bussarna i Kroatien

Rosabussarna har länge varit på min ”bucketlist”. https://www.rosabussarna.com
Men ironiskt nog blev det en båt när jag väl fick möjlighet. Jag flög till Split och där mötte guiden Andreas mig och några andra från Skåne, bland annat två trevliga herrar från Malmö, nästintill grannar med mig. Världen är liten. Det var människor från hela Sverige med på resan, 4 par och resten ensamresenärer, vilket gjorde att det var väldigt härligt och enkelt att träffa nya vänner. Resa, mat, cykel och gott sällskap ingick i paketet. Vi var 26 pers.

När vi cyklade på morgonen förflyttade sig Lopar med besättning till nästa mötesplats.

Vi startade i Split och besökte bland annat Supetar-Postira-Pucisca-Pokrivenik-Sucuray-Kuciste. Dagsetapperna var mellan 2,5-6 mil. Vi hade elcyklar. Det hade gått utan men då skulle inte tiden räcka till och kanske inte orken heller. Höga berg och djupa dalar. En mycket trevlig resa med stor variation, båt, bad, god mat, motion och trevlig gemenskap. Jag hade turen att få egen hytt eftersom jag bokade den sista platsen bara några dagar före avresan. Det var tur och skönt för hytterna var väldigt små. Men man kunde sova på däck också, vilket några gjorde när grannen snarkade för mycket. Perioden var sept-okt. Vädret var perfekt.

Paus i Supetar.

Sista kvällen i Split. Det fanns gott om tid för avkoppling med en god bok eller vad man nu ville göra…

2020 – Kuba

Kuba har länge varit på min res-lista. Av olika anledningar så har det inte blivit av förrän just nu innan ”ni vet vad” slog till. Vi – jag och Kajsa, min goda vän som jag träffade i Mexico för 30 år sedan reste dit i januari och kom hem i börja av februari innan det mesta stängde ner. Ja vi hade tur – och vi hade en fantastiskt fin resa som började i Havanna. Denna stad av myller, bilar, mat (inte alltid så god), rom, glada och vänliga människor.
Vi körde AriBnB på hela resan, skippade de 5 stjärniga all inclusive hotellen som mer kändes som Miami än Kuba. Där var det näst intill omöjligt att ens hälsa på en vän vi mötte på planet ner. Opersonliga och stängda med vakt vid entrén. Usch! Stränderna i Varadero är vackra men området i övrigt tycker jag man kan hoppa över.
Vi hyrde bil och åkte till Trinidad. Där bodde vi hemma hos Ester. Vilken kvinna, hon fixade allt till fördel både för henne själv såklart och för oss. Vi nämnde att vi ville ut och rida. Dagen efter stod det en ”cowboy” i trädgården och det var bara att boka o hänga med.

En häst och jag ute i bergen vid Trinidad.

Nyår i Rom

Nyår 2019-2020 tillbringades i Rom i fina Trastevere, privat hemma hos Paola. paola.roffi@libero.it
Alla känner väl till Rom så det är inte så mycket att orda om kanske. Det blev en massa god mat och långa promenader. Förköp till Colosseum och Vatikanen som vi verkligen rekommenderar.
Det finns många svenskar som bor där som guidar på ett fantastiskt trevligt sätt. Vi hade Catarina i Colosseum och Solweig i Vatikanen. Helt makalöst bra. De finns på Facebook i olika Italienforum men även på denna hemsida; https://www.guideirom.com

Trappan i Vatikanen. En fantastisk trappa ritad av Giuseppe Momo 1932.

2019 – Marocko

En ridresa till Marocko, ja varför inte. Långa dagar på hästryggen genom Arganlundar, små byar och över ökendyner, ner på stranden. Svårt att beskriva känslan, förutom skavet i rumpan och värken i benen som nog drabbar de flesta. God mat och glada skratt i Beduintälten och vid elden varje kväll. Vi utgick på hästryggen från Essaoira och avslutade hela resan med några nätter i Marrakesch. En underbar plats på jorden!

Jag rekommenderar gärna Sofia och hennes resa. https://www.sofiatravels.se
@sofia__travels
Samt killarna som är oerhört duktiga på servicen och att ta bra hand om hästarna. Hästarna fick så mycket mat på kvällen att de inte ens åt upp den. Vi red 4-5 timmar per dag, men med lång lunchpaus då hästarna sov/vilade i skuggan. På vägen passerades åtskilliga brunnar där hästarna kunde fylla på med färskt vatten.

Här är det Bidcha med ”min” häst Blacky som var en underbar kamrat under veckan. @med_bidcha

2019 – Borneo

2019 i Mars bestiger jag Mount Kinabalu. Svårt att beskriva, måste upplevas. Det är en mycket fin och prisvärd resa med 20 st Yogisar och en del av våra män där vi reser runt i Borneo under 15 dagar.
Vi besöker vackra stränder och wildlife med fågelskådning, apor, båttur i regnskogen.
Vill man veta mer kan man ta kontakt med https://joyfuljourneys.se/

På väg, upp eller ner minns inte riktigt….

Dit upp…

Trött och Lycklig! En bit ner också bara.

2018

Cinque Terre – har legat länge på min bucketlist. Nu blev det äntligen av i maj, med goda vänner. Lagom varmt och inte så många turister. Vi bodde i mittenbyn Corniglia vilket var oerhört praktiskt. Vi vandrade och/eller åkte tåg till de andra byarna längs den berömda sträckan, väldigt smidigt.

http://www.cinqueterre.eu.com/sv/corniglia

Juni 2018 Hus i Palma stad en vecka med goda vänner som fixat. En underbar stad för långa promenader, vandring, cykling (fina cykelbanor), god mat och bad. Vi hyrde båt och fick tips av skepparen om en vandring vid Alaró till Castell de Alaró där vi avslutade med en måltid på Es Verger. Rekommenderas.

En Yogaresa i juli till underbara Samsø är också en av denna varma underbara sommars höjdpunkter. En trevlig cykelö, väl värd att besöka.

I september väntar en träningsresa till Rhodos.
I oktober åkte hela familjen till Krakow. Mycket vacker stad och ett besök i Auschwitz var så klart ett måste.
I december får jag möjligheten att åka med Parul Sharma till Indien för att vara med i olika projekt där vi bland annat delade ut filtar till behövande i New Delhi, skolböcker till barnen i de fattigaste byarna mm. https://www.facebook.com/childrensjamghat/?ref=bookmarks
http://pvchr.asia/
Gripande och intressant.

Skolböcker till alla barnen och bindor till de unga kvinnorna samt hälsodag för alla i byn.

2017

Januari gick fort nu är det mitten av februari när jag uppdaterar. Det är långt mellan gångerna och jag gör det egentligen bara när jag tänker på mina resor. Till sommaren ska vi segla i Kroatien, några stycken, några av oss har aldrig seglat, så jag är glad att vi hyrde en skeppare. Mer kommer om denna strapats. Höstens Yogaresa är planerad och bokad, det blir Bali, Ubud och Lemborgan i oktober.
Skönt att ha något att se fram emot i höst.

Juni 2017. Imorgon är det dags för avfärd med Kryssning i Kroatien. Det ska bli oerhört spännande.

Resan från Trogir – ut i den Kroatiska skärgården var magisk – en av de bästa resor jag gjort. Det fina är att komma till små små byar från havet, där vi ankrade upp mot boj och sedan fick delikata lokala maträtter hos närmsta restaurang.

Yogaresa på Bali – varma fina dagar med en viss oro över vulkanen Agung som varit orolig en tid. Vi var 16 st som i sista minuten valde att resa trots detta. Vilket ingen av oss ångrat.

2016

Året i Malmö börjar med en rivstart. Jag får äntligen komma till Sydamerika. Det blir Peru, Lima, Cusco och en utmaning/utmattning, 4 dagars vandring till Macchu Picchu med två härliga väninnor. Svårslaget. Lima var en positiv överraskning.

12970232_1060249637366033_699540831_o

Vi hann även med att visa grabbarna New York innan rapsen började blomma.
Några turer ut till landet har det blivit för att se på det gula guldet. Men staden bjuder på mer grönt och mer mångfald än jag trodde. Att cykla till jobb är en vardagslyx. Sommaren har varit underbar trots kort semester. Vi tog en tur till Split/Trogir där det blev en del cykling, god mat och värme. Nu är vi inne i augusti, det stundar en Malmöfestival, rutinerna är återställda och vardagen rullar på.
Jag införskaffade mig en härlig hybridcykel (Merida) som gör att det är enkelt att cykla nästan 2 mil om dagen. Som vi trivs med detta. Året avslutas med 21 dagar på Sri Lanka. Värme, sol, ännu ett berg att ta sig upp för (Adams Peak).

2015

Blev året då vi sålde vår gård efter mer än 30 år på landet. Ett stort steg. Nytt boende i Malmö där vi trivs förträffligt. Året bjöd på Yogaresa, Grekland och Stantorini och en jul hemma med flytt mellan två boenden. Lite ångestladdat om du frågar mig.

2014

Då blev det raskt februari och snön vräkte in över Skåne några dagar. Kändes lite onödigt. Resorna fortsätter – en helg i Istanbul är redan planerad. Det ska bli oerhört spännande.
Den 6 juni bar det av. Istanbul var en smältdegel så stor att jag inte hade förstått det, trots två guideböcker i bagaget. Väl värt ett besök.
Sommaren 2014 inledde vi med en vecka i Dubrovnik. Äntligen.
Dubrovnik var tvärt emot Istanbul en väldigt liten stad. Det hade jag nog också missat om ärligheten ska fram.
Hösten närmar sig antingen vi vill eller ej. När säden är tröskad på landet där jag bor och marken börjar harvas/plöjas, då är det höst för mig. Oavsett värmen eller så…

2013

2013 är snart slut. Det blev varken Dubrovnik eller Berlin under året. Det blev lite otippat en tripp till Bali. En helt fantastisk upplevelse. Julen får mot min vilja nog tillbringas hemma i det grå vädret vi omger oss med allt som oftast. Det tar emot. Resor berikar och ju fler resor jag gör ju fler måste jag göra – det blir som ett gift. En önskan om ett gott slut o gott nytt år till oss alla.

2012

Min resa till Indien dec 2012 – januari ligger nu bakom mig. Avklarade resor under året är Tjeckien och Mallorca, men jag drömmer fortfarande om en resa till Sydamerika.
Något växthusbygge har jag inte lyckats genomföra, det kom visst ett avlopp emellan. Drömlägenheten till största sonen hittade vi i Malmö vid FolketsPark/St Knuts Torg. Den är underbar.
Nu stundar semester och jag hoppas den blir riktigt lat och ledig. Kanske en tripp till Berlin eller Dubrovnik.